Αρθροσκόπηση ποδοκνημικής

Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που μας επιτρέπει να δούμε την άρθρωση μέσω κάμερας, μέσα από μια πολύ μικρή οπή. Η τεχνική αυτή μας επιτρέπει να διορθώσουμε τις βλάβες χωρίς να τραυματίσουμε την άρθρωση. Στο παρελθόν το ανοιχτό χειρουργείο αποτελούσαμε μοναδική λύση, δημιουργούσε όμως προβλήματα όπως πολυημέρη νοσηλεία, μεγάλο τραυματισμό, ακινητοποίηση της άρθρωσης και έντονο πόνο.

Αρθροσκόπηση ποδοκνημικής: Ανατομία ποδοκνημικής

Η ποδοκνημική είναι μια άρθρωση η οποία συνδέει την περιφερική κνήμη από την μια πλευρά με την περόνη και από την άλλη με τον αστράγαλο. Τα μέρη αυτών των οστών καλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο. Ο αρθρικός χόνδρος είναι μια λεία επιφάνεια η οποία επιτρέπει την ομαλή ολίσθηση και απορροφά τους κραδασμούς κατά τη διάρκεια της κίνησης. Ολόκληρη η άρθρωση περιβάλλεται από τον αρθρικό θύλακο, μια μεμβράνη που παράγει το αρθρικό υγρό που ενυδατώνει τον χόνδρο και μειώνει τις τριβές.

Σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής;

Αρκετές βλάβες στον χόνδρο και τα οστά της ποδοκνημικής μπορούν να αντιμετωπιστούν με αρθροσκόπηση. Συνήθως συστήνεται σε περιπτώσεις:

 • Αρθρίτιδας πρώιμου σταδίου
 • Ύπαρξης οστεόφυτων ή ελεύθερων σωμάτων
 • Χονδροπάθειας
 • Φλεγμονοδών παθήσεων του αρθρικού υμένα
 • Ρήξης αρθρικού υμένα
 • Δυσκαμψίας ποδοκνημικής
 • Οστεοχονδρίτιδας
 • Καθαρισμού της άρθρωσης μετά από βακτηριακή μόλυνση

Σε τι πλεονεκτεί η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής;

Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με πολλά πλεονεκτήματα.

 • Βελτιωμένη ορατότητα ακόμα σε σημεία της άρθρωσης με μειωμένη προσβασιμότητα
 • Αποτελεσματικότερη αποκατάσταση
 • Ταχύτερη ανάρρωση και επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Μικρότερες τομές άρα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Ο τραυματισμός των ιστών είναι ελάχιστος, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πιθανότητα επιπλοκών και ο μετεγχειρητικός πόνος

Αρθροσκόπηση ποδοκνημικής: Χειρουργείο

Ο ασθενής εισέρχεται στο νοσοκομείο την ημέρα της επέμβασης. Η αρθροσκοπικές επεμβάσεις γενικά δεν απαιτούν νοσηλεία. Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής μπορεί να γίνει με γενική, περιοχική ή ραχιαία αναισθησία. Παράγοντες που καθορίζουν την επιλογή είναι η ηλικία του ατόμου, το κάπνισμα, συνυπάρχουσες παθήσεις κτλ. Ο γιατρός θα συζητήσει με τον ασθενή και θα του προτείνει την καλύτερη για αυτόν λύση.

Στη διάρκεια της επέμβασης εισάγεται στην άρθρωση μέσω μια μικρής τομής ελάχιστων χιλιοστών το αρθροσκόπιο (κάμερα). Στη συνέχεια στείρο υγρό εγχύεται με ειδική αντλία για να ξεπλύνει και να διατείνει την άρθρωση, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο την επέμβαση. Με τη βοήθεια της κάμερας ο χειρουργός έχει την δυνατότητα να δει τις εσωτερικές δομές της άρθρωσης μεγενθυμένες. Έτσι, μπορεί να ελέγξει τα ανατομικά στοιχεία και να διορθώσει πιθανές βλάβες. Μετά το τέλος της επέβασης τοποθετείται ελαστική επίδεση. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μια ώρα.  Ο ασθενής συνήθως δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο και μετά από μερικές ώρες μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.

Αρθροσκόπηση ποδοκνημικής: Μετεγχειρητική πορεία

Τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο ο ασθενής είναι καλό να κρατά το χειρουργημένο μέλος ψηλά. Ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού το άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει και παγοκύστεις ώστε να αποφευκτεί το οίδημα και ο πόνος. Όταν ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο, έχει το τραύμα καλυμμένο με γάζες και επίδεσμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να τοποθετηθεί και ειδικός νάρθηκας. Ο γιατρός θα ενημερώσει το άτομο πότε θα κοπούν τα ράμματα. Μία με τρεις ημέρες μετά το χειρουργείο γίνεται και η πρώτη επανεξέταση.

Τις πρώτες ημέρες μετά την αρθροσκόπηση ποδοκνημικής ο ασθενής είναι καλό να χρησιμοποιεί βακτηρίες και να φορτίζει το χειρουργημένο μέλος όσο του επιτρέπει ο πόνος. Ανάλογα με την βλάβη που υπήρχε και την θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε, ο ασθενής θα λάβει ακριβείς οδηγίες.

Η επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες εξαρτάται από την σοβαρότητα και την έκταση της βλάβης. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής ακολουθεί εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης. Παράγοντες όπως ο πόνος, η ικανότητα ελέγχου του ποδιού, το είδος της επέμβασης κ.α. καθορίζουν το πότε ακριβώς θα μπορέσει να οδηγήσει ξανά το άτομο.

Υπάρχουν κίνδυνοι επιπλοκών από την αρθροσκόπηση ποδοκνημικής;

Η πιθανότητα επιπλοκών είναι σχεδόν μηδενική όταν πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό.