Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου οσφυϊκής μοίρας είναι μια πάθηση της σπονδυλικής στήλης στην περιοχή της μέσης που χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη συχνότητα. Η κύρια λειτουργία του μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι να επιτρέπει την κίνηση των σπονδύλων ενώ παράλληλα απορροφά τους κραδασμούς έτσι ώστε η σπονδυλική στήλη να μπορεί να είναι εύκαμπτη. Όταν ο δίσκος εκφυλίζεται ο ασθενής δεν μπορεί να επιτελέσει συγκεκριμένες κινήσεις και νοιώθει έντονο πόνο.

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου : ανατομία της περιοχής

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από :

 • τον πηκτοειδή πυρήνα
 • τον ινώδη δακτύλιο

Οι κύριες λειτουργίες του πηκτοειδούς πυρήνα είναι να :

 • ενώνει τους σπονδύλους
 • μεταφέρει τα φορτία που ασκούνται στο σώμα
 • έχει θέση άξονα όπου πάνω του πραγματοποιούνται οι κινήσεις του κορμού

Η κύρια λειτουργία του ινώδους δακτυλίου είναι να κρατά σταθερό τον πηκτοειδή πυρήνα και να μην του επιτρέπει να μετατοπίζεται λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχεται τόσο από τις κινήσεις της σπονδυλικής στήλης όσο και από το βάρος του σώματος.

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου : τι είναι

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή πιο απλά δισκοκήλη ή δισκοπάθεια ονομάζεται η φθορά του ινώδους  δακτυλίου η οποία επιτρέπει στον πηκτοειδή πυρήνα να μετατοπιστεί προς τη ρίζα του νεύρου. Αυτή η μετατόπιση έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται φλεγμονή στο νεύρο, η οποία προκαλεί οσφυαλγία και ισχιαλγία, δηλαδή πόνο στην περιοχή της μέσης ο οποίος αντανακλάται και στο κάτω άκρο.

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου : ποιους αφορά

Αφορά κυρίως ώριμους ενήλικες λόγω της φυσικής φθοράς του οργανισμού. Αυτό όμως δεν αποτελεί κανόνα γιατί τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα άτομα νεαρής ηλικίας διαγιγνώσκονται με τη συγκεκριμένη πάθηση λόγω αυξημένου σωματικού βάρους, κακής στάσης σώματος ή λανθασμένου τρόπου άρσης βαρών.

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου : γιατί συμβαίνει

Συνήθως είναι αποτέλεσμα της φυσικής φθοράς του οργανισμού. Με την πάροδο του χρόνου ο πυρήνας του δίσκου αφυδατώνεται και ο μεσοσπονδύλιος δίσκος εκφυλίζεται.  Συγκεκριμένα ρωγμές σχηματίζονται στην επιφάνειά του με αποτέλεσμα ο ινώδης πυρήνας να χάνει μέρος του υγρού του και να σχηματίζεται  η κήλη.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης

Οι κυριότεροι παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσει κάποιος κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι οι ακόλουθοι :

 • Το αυξημένο σωματικό βάρος. Εάν ένα άτομο είναι υπέρβαρο η σπονδυλική στήλη δέχεται υπερβολική πίεση λόγω του βάρους, η οποία πολλές φορές είναι μεγαλύτερη από τις μηχανικές αντοχές του μεσοσπονδύλιου δίσκου
 • Η απότομη ή λανθασμένη άρση βάρους, η οποία είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες εμφάνισης κήλης
 • Η απουσία σωματικής δραστηριότητας που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία των μυών που προστατεύουν την σπονδυλική στήλη
 • Η καθιστική εργασία, η οποία επιβαρύνει την οσφυϊκή μοίρα και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να δημιουργηθεί κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου : διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με ευκολία από έναν έμπειρο ορθοπεδικό  αρχικά μέσω της λεπτομερούς καταγραφής του ιστορικού  και της διεξοδικής κλινικής εξέτασης και στη συνέχεια μέσω του ακτινολογικού ελέγχου, ο οποίος περιλαμβάνει απλές ακτινογραφίες αλλά και μαγνητική τομογραφία προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ακριβής θέση και η έκταση που καταλαμβάνει η βλάβη.

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου : πως αντιμετωπίζεται

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου αντιμετωπίζεται είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αρκεί η συντηρητική αντιμετώπιση  για να ανακουφιστούν από τον πόνο και μόνο ένα ποσοστό της τάξεως του 20% θα χρειαστεί να προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση

Συντηρητική αντιμετώπιση

Η συντηρητική αντιμετώπιση για την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου έγκειται σε :

 • Ανάπαυση
 • Διακοπή επιβαρυντικών δραστηριοτήτων
 • Απώλεια βάρους εφόσον χρειάζεται
 • Φαρμακευτική αγωγή με μυοχαλαρωτικά και αντιφλεγμονώδη
 • Φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών
 • Έναρξη ήπιου προγράμματος άσκησης
 • Επισκληρίδιες εγχύσεις (epidural injections)

Επισκληρίδιες εγχύσεις

Οι επισκληρίδιες εγχύσεις πραγματοποιούνται σε ασθενείς με οξύ πόνο στη μέση και το πόδι (ασφυαλγία κια ισχιαλγία) που προκαλείται από την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Συνήθως περιέχουν ένα μίγμα από τοπικό αναισθητικό και κορτιζόνη. Οι επισκληρίδιες ενέσεις είναι απολύτως ασφαλείς και μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ανθρώπους κάθε ηλικίας ακόμη και αν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο και άλλα προβλήματα υγείας. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά και γίνεται υπό τοπική αναισθησία. Μετά την πραγματοποίηση της θεραπείας ο ασθενής απαλλάσσεται από τον πόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που φθάνει τους 4 μήνες. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί έως 3 φορές ανά έτος.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Η χειρουργική επέμβαση επιλέγεται ως λύση όταν η συντηρητική θεραπεία δεν προσφέρει καμία ανακούφιση στον ασθενή ή όταν ο πόνος προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργικότητά του. Σκοπός της επέμβασης είναι η αποσυμπίεση του νεύρου και η ανακούφιση του ασθενή από τον πόνο.

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές τόσο κλασικές όσο και ελάχιστα επεμβατικές. Το ποια τεχνική θα επιλεγεί εξαρτάται από την εξειδίκευση του χειρουργού και από το βαθμό του προβλήματος. Οι τεχνικές είναι οι ακόλουθες :

 • Η ανοικτή δισκεκτομή
 • Η μικροδισκεκτομή
 • Η δισκοπλαστική
 • Η διαδερμική δισκεκτομή
 • Η ενδοσκοπική δισκεκτομή