Ολική αρθροπλαστική γόνατος

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια ελάχιστα παρεμβατική  χειρουργική μέθοδος, η οποία πραγματοποιείται προκειμένου να αποκατασταθεί η άρθρωση που έχει υποστεί φθορά.

Ολική αρθροπλαστική γόνατος : λίγα λόγια για την ανατομία της περιοχής

Η άρθρωση του γόνατος είναι η πιο ισχυρή άρθρωση του ανθρωπίνου σώματος και η πιο μεγάλη σε μέγεθος. Την αποτελούν το κάτω άκρο του μηριαίου οστού, το άνω άκρο της κνήμης και η επιγονατίδα. Ο αρθρικός χόνδρος, ο οποίος καλύπτει την επιφάνεια αυτών των οστών επιτελεί 2 κύριες λειτουργίες. Αφενός να παρέχει προστασία στις επιφάνειες των οστών από τη μεταξύ τους τριβή και αφετέρου να επιτρέπει την πραγματοποίηση των κινήσεων χωρίς αίσθηση πόνου.

Ολική αρθροπλαστική γόνατος : ποια είναι η αιτία που εκφυλίζεται η άρθρωση

Η κύρια αιτία που οι αρθρώσεις υφίστανται αλλοίωση είναι η αρθρίτιδα. Οι τρεις τύποι αρθρίτιδας είναι οι εξής :

  • η οστεοαρθρίτιδα
  • η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • η μετατραυματική αρθρίτιδα

Οστεορθρίτιδα : Η οστεορθρίτιδα είναι ο πιο συχνός τύπος, ο οποίος είναι εκφυλιστικός και αφορά άτομα άνω των 50 ετών. Ο αρθρικός χόνδρος εκφυλίζεται εξ αιτίας της φυσικής φθοράς του οργανισμού με αποτέλεσμα τα οστά να εφάπτονται σε κάθε κίνηση και ο ασθενής να αισθάνεται έντονο πόνο. Η επαφή αυτή των οστών έχει ως συνέπεια τη δημιουργία οστεόφυτων (νέων οστών) , η ύπαρξη των οποίων δυσχεραίνει την κίνηση του ασθενή.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα :Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία αυτοάνοση πάθηση όπου ο ίδιος ο οργανισμός του ασθενή επιτίθεται στους ιστούς καταστρέφοντας τους.

Μετατραυματική αρθρίτιδα :Ο συγκεκριμένος τύπος αρθρίτιδας προκύπτει ως αποτέλεσμα κάποιου τυχαίου τραυματισμού. Επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στον αρθρικό χόνδρο και βαθμιαία εξελίσσεται σε οστεοαρθρίτιδα.

Ολική αρθροπλαστική γόνατος : ποιους αφορά

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος αφορά γυναίκες και άνδρες (συνήθως άνω των 55 ετών) οι οποίοι υποφέρουν από αρθριτικές βλάβες και η στυντηρητική θεραπεία δεν είναι ικανή να τους προσφέρει ανακούφιση. Πιο συγκεκριμένα η ολική αρθροπλαστική γόνατος πραγματοποιείται όταν :

  • Η άρθρωση χαρακτηρίζεται από έντονη δυσκαμψία και ο ασθενής δυσκολεύεται να περπατήσει
  • Ο ασθενής δεν ανακουφίζεται από τον πόνο παρά τη λήψη ισχυρών αναλγητικών
  • Η άρθρωση χαρακτηρίζεται από οίδημα, το οποίο δεν υποχωρεί παρά τη λήψη αντιφλεγμονωδών
  • Οι εγχύσεις κορτιζόνης δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα
  • Η δυσκαμψία της άρθρωσης δεν βελτιώνεται παρά το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας

Ολική αρθροπλαστική γόνατος : τι είναι

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια καινοτόμος χειρουργική μέθοδος μέσω της οποίας η φθαρμένη άρθρωση αντικαθίσταται από μία τεχνητή. Τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται είναι πιστοποιημένα, απολύτως συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό, δεν επιφέρουν καμία παρενέργεια και χαρακτηρίζονται από μεγάλη διάρκεια ζωής. Το υλικό κατασκευής τους  είναι ένα κράμα ατσαλιού, πολυαιθυλενίου και τιτάνιου. Ο χειρουργός μέσω μιας ειδικής μικροκάμερας έχει τη δυνατότητα να βλέπει σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας το εσωτερικό της άρθρωσης και να πραγματοποιεί με μεγαλύτερη ακρίβεια τις κινήσεις του. Το μέγεθος της τομής δεν ξεπερνά τα 10 εκατοστά και η αποκατάσταση του ασθενή πραγματοποιείται ταχύτατα.

Ολική αρθροπλαστική γόνατος : τι εξετάσεις θα χρειαστούν πριν την επέμβαση

Μία ημέρα πριν την πραγματοποίηση της επέμβασης ο ασθενής εισέρχεται στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί στις συνήθεις εξετάσεις που πραγματοποιούνται πριν από οποιαδήποτε επέμβαση και συγκεκριμένα γενική εξέταση ούρων, γενική εξέταση αίματος και ηλετροκαρδιογράφημα.

Ολική αρθροπλαστική γόνατος : ανάλυση της διαδικασίας

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος πρέπει να πραγματοποιείται πάντα από έμπειρο χειρουργό, εξειδικευμένο στη ρομποτική χειρουργική. Αρχικά ο χειρουργός με τη βοήθεια ειδικών μικροεργαλείων αφαιρεί τις κατεστραμμένες επιφάνειες του αρθρικού χόνδρου, στη συνέχεια τοποθετεί τα μεταλλικά εμφυτεύματα. Εάν η επιγονατίδα έχει υποστεί φθορές, τότε αφαιρείται η επιφάνειά της και αντικαθίσταται και αυτή με εμφύτευμα πολυαιθυλενίου. Προκειμένου να ομαλοποιηθεί η επιφάνεια ολίσθησης ενδέχεται  να τοποθετηθεί ένα επιπλέον εμφύτευμα πολυαιθυλενίου μεταξύ των δύο εμφυτευμάτων.

Ολική αρθροπλαστική γόνατος :  τύπος αναισθησίας, διάρκεια επέμβασης , παραμονή στο νοσοκομείο

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Μόνο όταν η γενικότερη κατάσταση του ασθενή ή η ηλικία του δεν το επιτρέπει πραγματοποιείται επισκληρίδιος. Η διάρκεια της επέμβασης συνήθως δεν ξεπερνά τις δύο ώρες. Ο ασθενής εισέρχεται στο νοσοκομείο μία ημέρα πριν και εξέρχεται περίπου μετά από μία εβδομάδα.

Ολική αρθροπλαστική γόνατος : υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών;

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος έχει σχεδόν μηδενικό κίνδυνο επιπλοκών. Το ποσοστό εμφάνισής τους είναι μικρότερο του 1%. Ωστόσο ακόμη και να προκύψουν επιπλοκές όπως μόλυνση της χειρουργηθείσας  περιοχής ή θρόμβωση είναι πλήρως αντιμετωπίσιμες με χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβίωσης και αντιπηκτικής αγωγής αντίστοιχα.

Ολική αρθροπλαστική γόνατος : η   μετεγχειρητική πορεία

Μετά την επέμβαση ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 1 εβδομάδα. Αφού επιστρέψει σπίτι του θα πρέπει να ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα  της άρθρωσης γρηγορότερα. Ένα μήνα μετά την επέμβαση ο ασθενής θα μπορεί να πραγματοποιεί απλές καθημερινές λειτουργίες όπως το γρήγορο περπάτημα ή η άνοδος και η κάθοδος σκάλας χωρίς να αισθάνεται πόνο. Τρεις μήνες μετά η λειτουργικότητα της άρθρωσης θα έχει αποκατασταθεί πλήρως και θα είναι σε θέση ακόμη και να αθλείται χωρίς κανέναν περιορισμό.

Ολική αρθροπλαστική γόνατος : ο ρόλος της φυσικοθεραπείας

Η φυσικοθεραπεία κατέχει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την άμεση κινητοποίηση και την ανάκτηση του μυϊκού ελέγχου των κάτω άκρων. Ο φυσικοθεραπευτής  θα προσαρμόσει το πρόγραμμα σύμφωνα με τις  ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενή και μέσα από ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, ηλεκτροθεραπεία, υδροθεραπεία κτλ θα βοηθήσει να ανακτήσει ο ασθενής τις δυνάμεις του άμεσα.

Ολική αρθροπλαστική γόνατος : υπάρχει ηλικιακός περιορισμός;

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος πραγματοποιείται όταν η συντηρητική θεραπεία δεν δρα ανακουφιστικά και ο ορθοπεδικός κρίνει πως η γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενή το επιτρέπει. Με βάση στατιστικά στοιχεία οι περισσότερες επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε άτομα ηλικίας 70 ετών. Αυτό συμβαίνει γιατί  αφενός  τότε επιδεινώνονται τα συμπτώματα και αφετέρου γιατί δεν θα χρειαστεί να επαναληφθεί η διαδικασία. (Η διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων είναι περίπου 15 έτη, εάν η επέμβαση πραγματοποιηθεί σε έναν ασθενή 55 ετών θα πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία για να αντικατασταθούν)

Ολική αρθροπλαστική γόνατος : αποτελέσματα

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια επέμβαση που χαρακτηρίζεται από υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας , τα οποία ξεπερνούν το 95%. Τα αποτελέσματα αφού παρέλθει το πρώτο μετεγχειρητικό διάστημα είναι άριστα. Ο πόνος της άρθρωσης υποχωρεί πλήρως και ο ασθενής ανακτά τη λειτουργικότητά του.