Υπηρεσίες
Αρθροσκόπηση ισχίου
Η αρθροσκόπηση ισχίου είναι μία σχετικά πρόσφατη καινοτόμος, ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Ενώ η αρθροσκόπηση εφαρμοζόταν ήδη στην άρθρωση του ώμου, της ποδοκνημικής, του γόνατος και του καρπού καθυστέρησε να εφαρμοστεί στο ισχίο λόγω της ιδιαιτερότητας του σημείου. Η αρθροσκόπηση ισχίου δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να εντοπίσει και να αποκαταστήσει τις διάφορες βλάβες χωρίς να χρειαστεί να πραγματοποιήσει ανοικτή επέμβαση.
Αρθροσκόπηση ισχίου : η ανατομία της περιοχής
Η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από την κεφαλή του μηριαίου οστού, την αρθρική επιφάνεια της πυέλου (κοτύλη), τον αρθρικό χόνδρο που τις επικαλύπτει, τον αρθρικό θύλακο που τις περιβάλλει, τους συνδέσμους που τα συγκρατούν ενωμένα και τους μύες που είναι υπεύθυνοι για την κίνηση των οστών.
Αρθροσκόπηση ισχίου : ποιες είναι οι ενδείξεις για την πραγματοποίησή της
Οι ενδείξεις για να πραγματοποιηθεί η αρθροσκόπηση ισχίου είναι οι ακόλουθες και είναι είτε συγγενείς είτε τραυματικές είτε εκφυλιστικές :
- Η ρήξη του επιχείλιου χόνδρου
- Οι βλάβες στον χόνδρο
- Τα ελεύθερα σωμάτια
- Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση
- Η υμενική χονδρομάτωση
- Η ρήξη του στρογγυλού συνδέσμους
- Η ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Η σηπτική αρθρίτιδα
- Η οστεοαρθρίτιδα (κατά τα αρχικά στάδια)
- Η νόσος του Perthes
- Η δυσπλασία της κοτύλης
- Το κροτούν ισχίο
- Η ορογονοθυλακίτιδα μείζων τροχαντήρα
Αρθροσκόπηση ισχίου : σε ποιους απευθύνεται
Η αρθροσκόπηση ισχίου απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς , οι οποίοι αισθάνονται πόνο στο ισχίο ή στην βουβωνική περιοχή για διάστημα που ξεπερνά τις 6 εβδομάδες και η συντηρητική θεραπεία δεν αποφέρει καμία βελτίωση. Συνήθως οι ασθενείς που υποβάλλονται στη συγκεκριμένη επέμβαση είναι ηλικίας 20 έως 45 ετών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από έντονη αθλητική και σωματική δραστηριότητα.
Αρθροσκόπηση ισχίου : αναλυτικά οι κυριότερες παθήσεις
Οι πιο συχνές παθήσεις στις οποίες εφαρμόζεται η αρθροπλαστική ισχίου είναι οι ακόλουθες :
- Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση
- Η ρήξη του επιχείλιου χόνδρου
Με τον όρο μηροκοτυλιαία πρόσκρουση εννοούμε την πάθηση κατά την οποία το σχήμα της μηριαίας κεφαλής είναι μη φυσιολογικό με αποτέλεσμα να εφάπτεται με την κοτύλη και να προκαλεί αρχικά κάκωση στον επιχείλιο χόνδρο και στη συνέχεια καταστροφή του αρθρικού χόνδρου. Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας.
Η ρήξη του επιχείλιου χόνδρου της κοτύλης προκύπτει είτε λόγω της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης που περιγράφεται στην προηγούμενη παράγραφο είτε εξ αιτίας κάποιου τραυματισμού που προκλήθηκε από μία απότομη κίνηση της άρθρωσης.
Αρθροσκόπηση ισχίου : ποια είναι τα συμπτώματα που μαρτυρούν κάκωση στο ισχίο
Τα κυριότερα συμπτώματα που μαρτυρούν πως υπάρχει πρόβλημα στο ισχίο είναι τα εξής :
- Ο οξύς πόνος
- Ο κριγμός
- Η αστάθεια
- Η μειωμένη ικανότητα κάμψης και προσαγωγής
- Η αδυναμία κινητικότητας
Αθροσκόπηση ισχίου : διάγνωση
Ο ορθοπεδικός αφού καταγράψει λεπτομερώς το ιστορικό του ασθενή και ολοκληρώσει την κλινική εξέταση θα τον παραπέμψει για ακτινολογικό έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει :
- Ακτινογραφία του ισχίου και της πυέλου
- Προσθιοπίσθια ακτινογραφία του ισχίου
- Μαγνητική τομογραφία
Ο ορθοπεδικός θα κρίνει με βάση τις απεικονίσεις κατά πόσο υπάρχουν κάκωση του ισχίου, δυσπλασία της μηριαίας κεφαλής, οστεόφυτα κτλ.
Αρθροσκόπηση ισχίου : αναλυτικά η διαδικασία της επέμβασης
Η αρθροσκόπηση ισχίου πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Ο χειρουργός ανοίγει 2 έως 4 οπές γύρω από την άρθρωση. Στη συνέχεια εισάγει το αρθροσκόπιο το οποίο έχει ενσωματωμένη ψηφιακή κάμερα ώστε να μπορεί να έχει σαφή εικόνα του εσωτερικού της άρθρωσης που προβάλλεται σε μεγέθυνση σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας. Αφού εξετάσει προσεκτικά την άρθρωση και εντοπίσει τη βλάβη, με τη βοήθεια ειδικών μικροεργαλείων προχωρά στην αποκατάστασή της.
Αρθροσκόπηση ισχίου : τι επιπλοκές ενδέχεται να προκύψουν
Ο κίνδυνος να προκύψουν επιπλοκές είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά το πέρας της αρθροσκόπησης είναι ελάχιστος. Οι επιπλοκές που ενδέχεται να συμβούν σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις είναι :
- Λοίμωξη της άρθρωσης
- Αιμορραγία
- Δυσκαμψία
- Βλάβες στα νεύρα ή στους τένοντες
Καθοριστική σημασία ώστε ο κίνδυνος να συμβούν οι προαναφερόμενες επιπλοκές να εκμηδενιστεί έχει η επιλογή έμπειρου ορθοπεδικού χειρουργού εξοικειωμένου με τη νέα αυτή ελάχιστα επεμβατική τεχνική.
Αρθροσκόπηση ισχίου : η μετεγχειρητική πορεία
Μία ημέρα μετά την αρθροσκόπηση ισχίου ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του αφού λάβει σαφείς οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή από τον χειρουργό. Συνήθως μία εβδομάδα μετά ξεκινά εντατικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας – κινησιοθεραπείας ώστε να ανακτήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τη λειτουργικότητά του. Μετά από περίπου τρεις μήνες ο ασθενής είναι σε θέση να επιδοθεί σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα χωρίς απολύτως κανέναν περιορισμό.
Αρθροσκόπηση ισχίου : ποια είναι τα πλεονεκτήματα
Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η αρθροσκόπηση ισχίου σε σύγκριση με άλλες συμβατικές τεχνικές είναι :
- Η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη
- Δεν τραυματίζονται οι μύες και τα αγγεία
- Ο χρόνος νοσηλείας είναι μειωμένος
- Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος
- Οι τομές είναι ανεπαίσθητες
- Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο
- Η αποκατάσταση γίνεται γρηγορότερα