Υπηρεσίες
PRP
Η θεραπεία PRP αποτελεί μια από τις πλέον σύγχρονες μεθόδους αποκατάστασης μυοσκελετικών βλαβών. Η συγκεκριμένη θεραπεία στοχεύει στην διέργεση των φυσικών μηχανισμών του ίδιου του οργανισμού. Το PRP (Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια) παρασκευάζεται από το αίμα του ασθενούς. Τα αιμοπετάλια εισέρχονται στην πάσχουσα περιοχή με έγχυση μέσω λεπτών βελόνων. Επειδή είναι πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες, πρωτεϊνες που βοηθούν στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, στην αναγέννηση των ιστών και στην επούλωση εκφυλιστικών ή τραυματικών βλαβών του μυοσκελετικού.
Η θεραπεία αυτή είναι απόλυτα ασφαλής και φυσική. Οι εγχύσεις PRP μειώνουν τον πόνο και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της πάθησης.
Θεραπεία PRP: Ποια η διαδικασία;
Η διαδικασία ξεκινά με λήψη αίματος (μικρή ποσότητα) από την περιφερική φλέβα του ασθενούς. Η αιμοληψία μπορεί να γίνει και στο ιατρείο. Στη συνέχεια το αίμα υποβάλλεται σε μια ειδική διεργασία, την φυγοκέντριση. Σε ειδικό μηχάνημα (φυγόκεντρο) διαχωρίζονται τα συστατικά του αίματος και απομονώνονται τα αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια ενεργοποιούνται με χλωριούχο ασβέστιο για να εκκρίνουν τους αυξητικούς παράγοντες. Οι αυξητικοί παράγοντες εγχύονται στην πάσχουσα περιοχή υπό την καθοδήγηση υπερήχων (για μεγαλύτερη ακρίβεια). Η θεραπεία PRP προσφέρει γρήγορη αποκατάσταση των συνδέσμων, των τενόντων, των μυών και του χόνδρου της άρθρωσης.
Η διαδικασία δεν ξεπερνά τα 25 λεπτά, δεν απαιτείται νοσηλεία και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του αμέσως μετά. Στόχος μας είναι η εμφύτευση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού αυξητικών παραγόντων, γιατί με αυτόν τον τρόπο επιταχύνεται η ανάπλαση και η επιδιόρθωση της βλάβης. Συνήθως απαιτούνται μέχρι τρεις εγχύσεις, οι οποίες γίνονται μια φορά την εβδομάδα. Φυσικά ο ακριβής αριθμός εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, την έκταση και την σοβαρότητα της βλάβης. Για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, στη διάρκεια τη θεραπείας είναι καλό να μην γίνεται λήψη αντιφλεγμονοδών φαρμάκων, διότι επηρεάζουν την διαδικασία επούλωσης.
Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η θεραπεία με PRP;
Η θεραπεία με PRP μπορεί να ερφαρμοστεί σε πλειάδα μυοσκελετικών παθήσεων δίνοντας πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπισή τους. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε:
- Οστεοαρθρίτιδα ώμου
- Τενοντίδα στροφικού πετάλου ή δικεφάλου
- Ρήξη στροφικού πετάλου
- Φλεγμονή ακρωμιοκλειδικής
- Έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα
- Έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα
- Διάστρεμμα αντίχειρα ή ποδοκνημικής
- Σύνδρομο de Quervain
- Ρήξη τριγώνου χόνδρου
- Αρχόμενη οστεοαθρίτιδα ισχίου, γόνατος, ποδοκνημικής
- Τροχαντηρίτιδα
- Θλάσεις προσαγωγών, τετρακεφάλων, ιγνυακών, οπίσθιων μηριαίων
- Ιερολαγόνιο άλγος
- Χονδροπάθεια γόνατος ή ποδοκνημικής
- Θλάση ή μερική ρήξη συνδέσμων γόνατος
- Χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας
- Τενοντίτιδα τετρακεφάλου ή επιγονατιδικού τένοντα
- Σύνδρομο λαγοκνημιαίας ταινίας
- Περιοστίτιδα κνήμης
- Ρήξη αχιλλείου τένοντα
- Πελματιαία απονευρωσίτιδα
- Τενοντίτιδα περονιαίων
Η θεραπεία PRP είναι μια ασφαλής μέθοδος;
Η θεραπεία PRP αποτελεί μια ακίνδυνη και ασφαλή μέθοδο. Άλλωστε το ενέσιμο υλικό παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό του ασθενούς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επούλωση των μυοσκελετικών βλαβών χωρίς να προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις.
Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν προκαλεί παρενέργειες, αλλά και στην σπάνια περίπτωση που παρουσιαστούν, πρόκειται για τοπικό ερεθισμό και αύξηση του πόνου λόγω της έγχυσης. Ουσιαστικά πρόκειται για φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού στην διαδικασία της έγχυσης και δεν πρέπει να μας τρομάζουν.
Ποια τα οφέλη από τη θεραπεία PRP;
Η θεραπεία με PRP προσφέρει:
- Ανακούφιση των συμπτωμάτων της πάθησης
- Ταχύτερη επάνοδο στις καθημερινές, αλλά και στις αθλητικές δραστηριότητες σε σύγκριση με άλλες μεθόδους
- Μείωση της πιθανότητας ανάγκης για χειρουργική επέμβαση
- Η θεραπεία PRP είναι πιο γρήγορη και δεν απαιτεί νοσηλεία
Πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία PRP;
Η θεραπεία PRP για την αντιμετώπιση των μυοσκλετικών παθήσεων αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο στο κομμάτι της αναγεννητικής ιατρικής. Τα αποτελέσματά της είναι θεαματικά. Φυσικά οι θεραπείες θα πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένο γιατρό και ανάλογα με τα συμπτώματα του ασθενούς.