Skip to main content

jmelayess@yahoo.gr | ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ | +30 6977 210 246 | +30 210 66 16 114

Υπηρεσίες

Ολική αρθροπλαστική ισχίου


Ολική αρθροπλαστική ισχίου

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μία προηγμένη τεχνική ελάχιστης παρεμβατικότητας, η οποία πραγματοποιείται προκειμένου να αντικατασταθεί μέρος του φθαρμένου ισχίου και του χόνδρου με τεχνητό. Ενδείκνυται ως λύση για πολλές παθήσεις που προκαλούν φθορά στο χόνδρο της άρθρωσης του ισχίου με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η ζωή του ασθενή. Η ολική αρθροπλαστική ισχίου χαρακτηρίζεται από μεγάλη συχνότητα και παρουσιάζει εντυπωσιακά ποσοστά επιτυχίας που ξεπερνούν το 90%.

Ολική αρθροπλαστική ισχίου : για ποιο λόγο γίνεται

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου πραγματοποιείται όταν η συντηρητική θεραπεία δεν μπορεί να ανακουφίσει πλέον τον ασθενή, επειδή η φθορά που έχει υποστεί ο χόνδρος είναι μη αναστρέψιμη. Σκοπός της επέμβασης είναι η αντικατάσταση μέρους του χόνδρου και του οστού με ειδικά εξαρτήματα κατασκευασμένα από πλαστικό, κεραμικό ή μέταλλο προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ασθενή.

Ολική αρθροπλαστική ισχίου : λίγα λόγια για την ανατομία της περιοχής

Η άρθρωση της περιοχής του μηρού αποτελείται από την κοτύλη της λεκάνης, την κεφαλή του μηριαίου οστού και τον αρθρικό χόνδρο που τις επικαλύπτει. Όταν στο ισχίο ασκούνται ισχυρές πιέσεις λόγω συνεχούς καταπόνησης ή εκφυλίζεται λόγω διάφορων παθήσεων, η αίσθηση πόνου που βιώνει ο ασθενής είναι αφόρητη και σταδιακά οδηγεί σε αδυναμία  φυσιολογικής βάδισης και μόνιμη αναπηρία.

Ολική αρθροπλαστική ισχίου : ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν στη φθορά του χόνδρου

Η κυριότερη αιτία που ευθύνεται για τη σταδιακή φθορά του αρθρικού χόνδρου είναι η αρθρίτιδα, μια χρόνια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων και συγκεκριμένα η οστεοαρθρίτιδα. Άλλες αιτίες που ευθύνονται είναι :

  • Η μετατραυματική αρθρίτιδα
  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Η αγγειακή νέκρωση
  • Ο τραυματισμός του ισχίου
  • Η μη φυσιολογική ανάπτυξη του ισχίου λόγω ασθένειας κατά την παιδική ηλικία

Ολική αρθροπλαστική ισχίου : σε ποιους απευθύνεται

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες από την ηλικία των 50 ετών και άνω. Η πλειοψηφία των ασθενών  που προχωρούν στη συγκεκριμένη επέμβαση κυμαίνεται μεταξύ των 50 και 70 ετών. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας εφόσον το επιτρέπει η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους. Η απόλυτη ένδειξη για την επέμβαση είναι η ένταση του πόνου, η οποία περιορίζει σημαντικά την κινητικότητα του ασθενή.

Ολική αρθροπλαστική ισχίου :  προεγχειρητικός έλεγχος

Όπως σε κάθε επέμβαση έτσι και πριν την ολική αρθροπλαστική ισχίου απαιτούνται ορισμένες εξετάσεις. Μια ημέρα πριν την επέμβαση γίνεται η εισαγωγή του ασθενή στο νοσοκομείο προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο απαιτούμενος προεγχειρητικός έλεγχος, ο οποίος έγκειται σε :

  • γενική εξέταση αίματος
  • γενική εξέταση ούρων
  • ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • ακτινογραφίες

Ολική αρθροπλαστική ισχίου :  αναλυτικά η διαδικασία της επέμβασης

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου πραγματοποιείται συνήθως υπό επισκληρίδιο ή ραχιαία αναισθησία και μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις υπό γενική. Η διάρκεια της δεν ξεπερνά τις 2 ώρες. Κατά την επέμβαση ο χειρουργός προβαίνει στη διάνοιξη μιας τομής μήκους 6 εκατοστών, Με τη βοήθεια του ενδοσκοπίου έχει πλήρη εικόνα του εσωτερικού της άρθρωσης και προχωρά στην αφαίρεση της κεφαλής του μηριαίου οστού και την τοποθέτηση της τεχνητής άρθρωσης. Η τεχνητή άρθρωση αποτελείται από την κεφαλή του στειλεού (κυπέλλιο κοτύλης) και το μηριαίο στειλεό με κεφαλή. Τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται είναι συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ανησυχίας. Συγκεκριμένα ο στειλεός είναι και η υποδοχή της κεφαλής είναι κατασκευασμένα από κράμα τιτανίου  και το κυπέλλιο είναι είτε μεταλλικό είτε κεραμικό επενδεδυμένο εσωτερικά με πολυαιθυλένιο.

Ολική αρθροπλαστική ισχίου : υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών

Ο κίνδυνος να προκύψουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια ή μετά την ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι εξαιρετικά μικρός. Ωστόσο ακόμη και να προκύψουν επιπλοκές όπως η εμφάνιση θρόμβου, η λοίμωξη από ενδονοσοκομειακό μικρόβιο ή η έντονη δυσκαμψία είναι πλήρως αντιμετωπίσιμες με τη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Ο επιβλέπων ιατρός συνήθως χορηγεί προληπτικά στον ασθενή αντιβίωση, αντιπηκτικά και αναλγητικά ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο εμφάνισής τους.

Ολική αρθροπλαστική ισχίου :  οι πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση

Μετά την επέμβαση ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 2 – 3 ημέρες. Το διάσημα παραμονής είναι ελάχιστο σε σύγκριση με την παλαιότερη μέθοδο που απαιτούσε παραμονή τουλάχιστον 8 ημερών. Τις πρώτες ημέρες όπως είναι λογικό ο ασθενής χρειάζεται υποβοήθηση και δεν είναι σε θέση να περπατήσει. Πριν επιστρέψει σπίτι του τον επισκέπτεται ο φυσικοθεραπευτής για να συζητήσει για την άμεση έναρξη του φυσικοθεραπευτικού προγράμματος που θα ακολουθήσει.

Ολική αρθροπλαστική ισχίου : μετεγχειρητική πορεία

Το πόσο γρήγορα θα ανακτήσει ο ασθενής τη λειτουργικότητά του εξαρτάται από από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του, την ηλικία του, το σωματικό του βάρος και τη φυσική του κατάσταση. Αφού παρέλθει 1 εβδομάδα ο ασθενής θα μπορεί με υποβοήθηση βακτηρίας να επιτελέσει ήπιες καθημερινές δραστηριότητες και να αυτοεξυπηρετηθεί. Τους 2 πρώτους μήνες μετά την ολική αρθροπλαστική ισχίου  θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις κινήσεις του. Μετά από αυτό το διάστημα θα είναι σε θέση να οδηγεί, να επιστρέψει στην εργασία του και να ασκείται χωρίς κάποιον ιδιαίτερο περιορισμό.

Ολική αρθροπλαστική ισχίου : ποια είναι τα πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου σε σύγκριση με την παραδοσιακή ανοιχτή μέθοδο είναι τα ακόλουθα :

  • Δεν απαιτείται μετάγγιση αίματος
  • Δεν τραυματίζονται οι μύες
  • Η τομή είναι πολύ μικρότερη
  • Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο
  • Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι ελάχιστη
  • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ήπιας έντασης
  • Δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος της εξάρθρωσης του ισχίου
  • Το ενδεχόμενο εμφάνισης επιπλοκών είναι μικρό\
  • Η αποκατάσταση του ασθενή είναι ταχύτερη

Ολική αρθροπλαστική ισχίου : ο ρόλος της φυσικοθεραπείας

Η φυσικοθεραπεία διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο όσον αφορά την αποκατάσταση του ασθενή μετά την αρθροπλαστική ισχίου. Ο φυσικοθεραπευτής σε συνεργασία με τον χειρουργό προσαρμόζει το φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα στις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενή με στόχο την πλήρη και όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάστασή του. Στην αρχή  ο φυσικοθεραπευτής διδάσκει τον ασθενή πως να κινείται, πως να κάθεται ή να σηκώνεται, πως να πλένεται κτλ με τρόπο που δεν επιβαρύνει την άρθρωση. Μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ασκήσεις :

  • Άρσεις της λεκάνης
  • Εκτάσεις του γόνατος
  • Ισομετρικές ασκήσεις του τετρακέφαλου
  • Προσαγωγές του ισχίου
  • Ασκήσεις βάδισης