Υπηρεσίες
Πελματιαία απονευρωσίτιδα
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αποτελεί μια από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στα πόδια και κυρίως στην περιοχή της πτέρνας. Με τον όρο αυτό, περιγράφουμε την φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης, δηλαδή, του κεντρικού σημείου της περιτονίας, που ευθύνεται για την καμάρα του ποδιού. Όταν ο συγκεκριμένος σύνδεσμος φλεγμαίνει, προκαλεί έντονο πόνο κατά τη βάδιση ή το τρέξιμο.
Σε τι οφείλεται η πελματιαία απονευρωσίτιδα;
Η πελματιαία απονεύρωση είναι σχεδιασμένη με τρόπο τέτοιο ώστε να απορροφά τους κραδασμούς και τα φορτία. Τις περισσότερες φορές η αιτία της πάθησης δεν είναι εμφανής. Πιο συχνά η πελματιαία απονευρωσίτιδα οφείλεται σε παρατεταμένη ορθοστασία. Ειδικά σε περιπτώσεις που τα υποδήματα δεν υποστηρίζουν σωστά την καμάρα, τα πόδια καταπονούνται ακόμη περισσότερο.
Σημαντικοί επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, αθλητικές δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, το μπαλέτο, ο χορός και τραυματισμοί που προκαλούν φλεγμονή στην πελματιαία απονεύρωση.
Άτομα με υψηλή ή με χαμηλή καμάρα παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Συχνότερα από την πάθηση προσβάλλονται οι γυναίκες και γενικά άτομα 40 έως 60 ετών.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η πελματιαία απονευρωσίτιδα;
Οι ασθενείς με πελματιαία απονευρωσίτιδα:
- Αισθάνονται έντονο πόνο στο εσωτερικό μέρος του οστού ή κεντρικά στην πτέρνα
- Εμφανίζουν δυσκολία στη βάδιση όταν ξυπνούν
- Νιώθουν ενόχληση κατά τη βάδιση με γυμνά πόδια
- Πονούν και στα δυο πόδια
- Αδυνατούν να πραγματοποιήσουν ορισμένες δραστηριότητες
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια πάθηση που εμφανίζεται πολύ συχνά σε δρομείς, χορευτές, γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και γενικά σε άτομα που φορούν φθαρμένα υποδήματα. Οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθήσουν θεραπεία για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Πώς μπορεί να διαγνωστεί η πελματιαία απονευρωσίτιδα;
Κατά την επίσκεψη στον ορθοπαιδικό πραγματοποιείται κλινική εξέταση του κάτω άκρου και ανάλυση βάδισης. Ο γιατρός θα ζητήσει από τον ασθενή να πραγματοποιήσει μια σειρά εξετάσεων που περιλαμβάνει ακτινογραφία, σπινθηρογράφημα, μαγνητική τομογραφία, αιματολογικές αναλύσεις, ηλεκτρομυογράφημα
Μέσα από τα αποτελέσματα των εξετάσεων ο γιατρός θα μπορέσει να αποκλείσει άλλες αιτίες όπως η αρθρίτιδα ή κακώσεις, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίστοιχο πόνο.
Συμβουλές για όσους πάσχουν από πελματιαία απονευρωσίτιδα
Αρχικά το άτομο που πάσχει θα πρέπει να ελαττώσει τις αποστάσεις που διανύει καθημερινά, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα. Όταν είναι υπέρβαρο, χάνοντας τα επιπλέον κιλά, θα παρατηρήσει ότι ο πόνος θα μειωθεί. Στην περίπτωση ασθενών με πλατυποδία ή κοιλοποδία είναι καλό να γίνεται και ένα πελματογράφημα, ώστε αν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο να δημιουργηθούν ειδικά πέλματα. Τα πέλματα αυτά τοποθετούνται στα παπούτσια και μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα εκδήλωδης της πάθησης.
Τι είναι η άκανθα;
Η άκανθα αποτελεί συνέπεια της φλεγμονής που έχει εκδηλωθεί στην πελματιαία απονεύρωση. Συνήθως εντοπίζεται με ακτινολογικό έλεγχο. Η άκανθα είναι μια επώδυνη κατάσταση, που εσφαλμένα μπορεί να ταυτιστεί με την πελματιαία απονευρωσίτιδα. Ουσιαστικά προκαλείται όταν στην φλεγμονή αρχίζουν να εναποθέτονται άλατα, τα οποία σταδιακά οστεοποιούνται πλήρως. Η άκανθα εκδηλώνεται με ερεθισμό και έντονο πόνο, κυρίως όταν ο ασθενής στέκεται ή περπατά.
Πώς αντιμετωπίζεται η πελματιαία απονευρωσίτιδα;
Αρχικά ο γιατρός θα συστήσει μεώση των δραστηριοτήτων και της παρατεταμένης ορθοστασίας για διάστημα μερικών εβδομάδων. Συνήθως χορηγούνται και αντιφλεγμονώδη φάρμακα για να αντιμετωπιστεί ο πόνος.
Η χρήση νάρθηκα που κρατά την απονεύρωση τεντωμένη στη διάρκεια της νύχτας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, ενώ η εφαρμογή κρύων επιθεμάτων ελαττώνουν τον πόνο. Ορισμένοι ασθενείς επιλέγουν και πέλματα σιλικόνης που απορροφούν τους κραδασμούς.
Η φυσικοθεραπεία δίνει επίσης πολύ καλά αποτελέσματα. Με την καθοδήγηση του φυσικοθεραπευτή γίνονται διατάσεις της πελματιαίας απονεύρωσης και των μυών της γάμπας. Οι διατάσεις προσφέρουν ανακούφιση στον ασθενή και μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά. Μπορούν να γίνουν επίσης θεραπείες με laser, διαθερμίες, ηλεκτροθεραπείες, υπέρηχοι, κρουστικά κύματα κτλ.
Σε εμμένουσες περιπτώσεις η θεραπεία PRP (Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια) συμβάλλει στην ανάπλαση της τραυματισμένης απονεύρωσης, αλλά και στην ταχύτερη αποθεραπεία. Σε ιδιαίτερα επώδυνες καταστάσεις, όπου η συντηρητική θεραπεία δεν έχει φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορεί να γίνει τοπική έγχυση κορτιζόνης. Η κορτιζόνη μειώνει την φλεγμονή και το αίσθημα πόνου.
Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι εξαιρετικά σπάνια. Αποτελεί λύση μόνο σε περιπτώσεις που ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται στη συστηματική αγωγή μετά από διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών.
- Επιμήκυνση γαστροκνημίου: η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται σε περιπτώσεις που οι μύες τις γάμπας παραμένουν σφικτοί σε τέτοιο σημείο που να εμποδίζουν την ραχιαία κάμψη του άκρου ποδός. Η επέμβαση πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.
- Απελευθέρωση της πελματιαίας απονεύρωσης: στις περιπτώσεις που το εύρος κίνησης της ποδοκνημικής είναι φυσιολογικό, αλλά τα συμπτώματα δεν υποχωρούν παρότι ο ασθενής ακολουθεί συντηρητική θεραπεία, μπορεί να γίνει μερική απελευθέρωση της πελματιαίας απονεύρωσης με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.