Υπηρεσίες
Ρήξη δικέφαλου βραχιόνιου
Η ρήξη δικέφαλου βραχιόνιου αφορά στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων το αντρικό φύλο. Πρόκειται για μια πάθηση η οποία δεν χαρακτηρίζεται από μεγάλη συχνότητα εμφάνισης και συνήθως είναι το αποτέλεσμα άρσης υπερβολικού βάρους είτε κατά την άθληση είτε κατά τη χειρωνακτική εργασία. Επιπλέον ενδέχεται να διαγνωσθούν με ρήξη δικέφαλου βραχιόνιου άτομα άνω των 60 ετών εξ αιτίας της εκφύλισης που υφίστανται οι μύες του τένοντα λόγω της φυσικής φθοράς του οργανισμού.
Ρήξη δικέφαλου βραχιόνιου : Λίγα λόγια για την ανατομία της περιοχής
Ο δικέφαλος βραχιόνιος μυς βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του βραχίονα και αποτελείται από δύο τένοντες. Ο ένας τένοντας καταλήγει στον αγκώνα (κερκίδα) και ο άλλος στον ώμο (ωμογλήνη).
Ρήξη δικεφαλου βραχιόνιου : τύποι
Η ρήξη δικέφαλου βραχιόνιου ενδέχεται να είναι είτε ολική είτε μερική. Όταν η ρήξη είναι ολική ο τένοντας κόβεται σε δύο μέρη με αποτέλεσμα να αλλάζει η μορφολογία του και να μην μπορεί να επιτελέσει τις λειτουργίες του. Πιο συγκεκριμένα ο μυς διογκώνεται και αποκτά σχήμα στρογγυλό. Η παραμόρφωση αυτή ονομάζεται Popeye deformity γιατί θυμίζει πολύ το μπράτσο του γνωστού ήρωα των κόμικς Ποπάι.
Ρήξη δικέφαλου βραχιόνιου : πως προκύπτει
Η ρήξη δικέφαλου βραχιόνιου συνήθως προκύπτει όταν ο αγκώνας βρίσκεται σε θέση κάμψης και το άτομο επιχειρεί να αποτρέψει την πτώση κάποιου βαρέως αντικειμένου. Το φαινόμενο ονομάζεται υπέρμετρη πλειομετρική επιβάρυνση. Άλλες αιτίες είναι :
- η συνεχής μακροχρόνια καταπόνηση του άνω άκρου λόγω επαγγέλματος
- η συστηματική χρήση αναβολικών
- η χρόνια τριβή του τένοντα
- η τενοντίτιδα του δικέφαλου
Επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας είναι το κάπνισμα γιατί η πάθηση είναι περίπου 8 φορές συχνότερη σε όσους ανήκουν στην κατηγορία των καπνιστών.
Ρήξη δικέφαλου βραχιόνιου : σε ποιους συμβαίνει
Η ρήξη δικέφαλου βραχιόνιου συμβαίνει κυρίως σε άνδρες 35-45 ετών, οι οποίοι ασχολούνται με :
- την άρση βαρών
- τη ρίψη σφαίρας
- τη ρίψη ακοντίου
- βαριά χειρωνακτικά επαγγέλματα
και σε άνδρες 60 – 70 ετών λόγω εκφύλισης των μυών του τένοντα.
Ρήξη δικέφαλου βραχιόνιου : πως εκδηλώνεται
Η ρήξη δικέφαλου βραχιόνιου γίνεται αμέσως αντιληπτή από τον ασθενή και εκδηλώνεται με έναν έντονο χαρακτηριστικό ήχο σχισίματος, ο οποίος συνοδεύεται από οξύ πόνο, οίδημα και εμφάνιση εκχυμώσεων στην περιοχή. Ως άμεση συνέπεια της ρήξης ο ασθενής έχει πλήρη αδυναμία υπτιασμού και πρηνισμού του αντιβράχιου. Στην περίπτωση που η ρήξη είναι ολική το άτομο έχει μειωμένη ικανότητα στην εκτέλεση στροφικών κινήσεων του πήχη, στην κάμψη του αγκώνα και στη σύλληψη της παλάμης.
Ρήξη δικέφαλου βραχιόνιου : με ποιον τρόπο γίνεται η διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται με σχετική ευκολία από έναν έμπειρο ορθοπεδικό με βάση το ιστορικό του ασθενή και τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης. Στην περίπτωση που τα ευρήματα δεν είναι αρκετά σαφή τότε ο ασθενής υποβάλλεται σε υπέρηχο και μαγνητική τομογραφία.
Ρήξη δικέφαλου βραχιόνιου : πως θεραπεύεται
Η θεραπευτική επιλογή για τη ρήξη δικέφαλου βραχιόνιου είναι η χειρουργική επέμβαση. Η συντηρητική θεραπεία επιλέγεται μόνο σε περιπτώσεις υπερηλίκων, οι οποίοι δεν έχουν ιδιαίτερες λειτουργικές απαιτήσεις ή στην περίπτωση μερικής ρήξης και περιλαμβάνει χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, εφαρμογή ειδικού νάρθηκα και εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.
Ρήξη δικέφαλου βραχιόνιου : χειρουργική επέμβαση
Ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί ο δικέφαλος μυς και το άτομο να ανακτήσει 100% τη λειτουργικότητά του είναι η χειρουργική επέμβαση. Η μέθοδος που εφαρμόζεται είναι ελάχιστα παρεμβατική και δεν χρειάζεται ο ασθενής να νοσηλευτεί. Στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η αποκατάσταση της βλάβης που επιτυγχάνεται μέσω της καθήλωσης του τένοντα στο δικεφαλικό όγκωμα. Αυτό πραγματοποιείται με τη χρήση βιδών που περιέχουν ράμματα (ενδοστικές άγκυρες) ή με button ή με ενδοστικά ράμματα αναλόγως την τεχνική που θα επιλέξει ο χειρουργός. Η χειρουργική επέμβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα διότι μια ενδεχόμενη καθυστέρηση αυξάνει την πιθανότητα να μην μπορεί να καθηλωθεί ο τένοντας στην ανατομική του θέση εξ αιτίας της συρρίκνωσης του μυός και των μετατραυματικών αλλοιώσεων της περιοχής.
Ρήξη δικέφαλου βραχιόνιου : αναλυτικά η διαδικασία της επέμβασης
Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και η διάρκειά της είναι περίπου μία ώρα. Ο χειρουργός ανοίγει μία μικρή τομή στην πρόσθια επιφάνεια του αγκώνα ώστε να εντοπίσει το σημείο της απόσπασης του τένοντα και να τον καθηλώσει στη θέση του. Η υποβοήθηση του χειρουργικού μικροσκοπίου εκμηδενίζει τον κίνδυνο να τραυματιστούν οι υγιείς ιστοί, φαινόμενο σύνηθες στις παλαιότερες μεθόδους. Εάν η επέμβαση πραγματοποιηθεί αφού παρέλθουν 4 εβδομάδες ή περισσότερο από την ημέρα του τραυματισμού τότε θα πρέπει να τοποθετηθούν ειδικά μοσχεύματα προκειμένου να αποκατασταθεί η ρήξη.
Ρήξη δικέφαλου βραχιόνιου : υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών;
Από τα κυριότερα πλεονεκτήματα της ελάχιστα παρεμβατικής μεθόδου που εφαρμόζεται για να αποκατασταθεί η ρήξη του δικέφαλου βραχιόνιου είναι ότι η εμφάνιση επιπλοκών είναι εξαιρετικά σπάνια. Τα μόνα αρνητικά συμπτώματα που ενδέχεται να προκύψουν είναι η αίσθηση μουδιάσματος στην περιοχή του αντιβραχίου και η δυσκαμψία, τα οποία είναι αντιμετωπίσιμα και υποχωρούν μετά από λίγες ημέρες.
Ρήξη δικέφαλου βραχιόνιου : μετεγχειρητική πορεία
Τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση ο ασθενής αισθάνεται ήπιας έντασης πόνο, ο οποίος υποχωρεί με τη λήψη απλών αναλγητικών. Για 4 εβδομάδες επιβάλλεται η εφαρμογή ειδικού κηδεμόνα και μετά την απομάκρυνσή του ο ασθενής θα πρέπει να ξεκινήσει φυσικοθεραπεία. Μετά από 2 μήνες ο ασθενής θα μπορεί να επιτελεί απλές καθημερινές κινήσεις εκτός από άρση βάρους ενώ η πλήρης αποκατάστασή του γίνεται μετά από διάστημα 6 μηνών.