Υπηρεσίες
Tennis Elbow
Tennis elbow ή αλλιώς επικονδυλίτιδα αγκώνα ονομάζεται η πάθηση η οποία περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Major το 1883. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο πόνος στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα και επειδή εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στους αθλητές του τένις πήρε την ονομασία tennis elbow.
Tennis elbow : ποιους αφορά
Αν και η πάθηση έχει την ονομασία νόσος τον τενιστών στην πραγματικότητα δεν αφορά αποκλειστικά όσους ασχολούνται επαγγελματικά με το τένις αλλά όλους όσοι ασκούν χειρωνακτικά επαγγέλματα όπως οι κομμωτές, οι μασέρ, οι πιανίστες, οι υδραυλικοί, οι οικοδόμοι, οι ελαιοχρωματιστές, οι ζωγράφοι κτλ. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται και σε όσους εργάζονται με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Γενικότερα η πάθηση αφορά όλους τους ανθρώπους που επιτελούν σε καθημερινή βάση συνεχείς επαναλαμβανόμενες κινήσεις του αντιβράχιου.
Tennis elbow : στατιστικά στοιχεία
Το tennis elbow σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Η συνήθης ηλικία έναρξης είναι μεταξύ 30 έως 50 ετών. Αν και αυτό δεν είναι απόλυτο γιατί η επικονδυλίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε ηλικιωμένους ή ακόμη και σε μικρά παιδιά λόγω της υπερβολικής ενασχόλησης με ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Tennis elbow: ανατομικά στοιχεία της περιοχής του αγκώνα
Η άρθρωση του αγκώνα κατέχει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη λειτουργία του άνω άκρου. Αποτελείται από τρία οστά :
- την ωλένη
- το βραχιόνιο
- την κερκίδα
Βραχιόνιο ονομάζεται το μακρύ οστό του βραχίονα που στο κάτω μέρος του σχηματίζεται ο εξωτερικός και ο εσωτερικός επικόνδυλος. Από τον εξωτερικό επικόνδυλο ξεκινούν οι μύες που ευθύνονται για τις κινήσεις έκτασης του χεριού και από τον εσωτερικό οι μύες που ευθύνονται για τις κινήσεις κάμψης. Η υπερβολική καταπόνηση αυτών των μυών είναι η αιτία που ευθύνεται για την εμφάνιση του tennis elbow.
Tennis elbow: τύποι
Το λεγόμενο tennis elbow διακρίνεται σε 2 επιμέρους τύπους ανάλογα σε ποια πλευρά εντοπίζεται το πρόβλημα στην έσω ή την έξω,με συνηθέστερη την τελευταία, δηλαδή τον πόνο στην εξωτερική πλευρά.
Tennis elbow : ποιες είναι οι αιτίες που ευθύνονται για την εμφάνιση της πάθησης
Η αιτία που ευθύνεται για την πάθηση είναι ο τραυματισμός της εκφύσεως των μυών από τον έξω κόνδυλο του βραχιόνιου οστού. Συνήθως το tennis elbow προκύπτει λόγω :
- χρόνιας υπερχρησιμοποίησης των μυών
- αιφνίδιας σύσπασης των μυών
- άμεσης πλήξης στον έξω βραχιόνιο κόνδυλο
- ελλιπούς προθέρμανσης
- πτώσης
Tennis elbow : ποια είναι τα συμπτώματα
Τα κύρια συμπτώματα του tennis elbow είναι η αίσθηση πόνου ή καψίματος στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα και η περιορισμένη δυναμική στη λαβή των αντικειμένων. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται σταδιακά. Στις περισσότερες των περιπτώσεων ο πόνος αρχικά είναι ήπιας έντασης και επιδεινώνεται μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων ή και μηνών με αποτέλεσμα ο ασθενής να αντιμετωπίζει δυσκολία στην τέλεση απλών καθημερινών κινήσεων όπου απαιτείται η έκταση ή η κάμψη του χεριού.
Tennis elbow : με ποιον τρόπο γίνεται η διάγνωση
Η διάγνωση πραγματοποιείται με βάση το προσωπικό ιστορικό του ασθενή και τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης. Ο ορθοπεδικός μέσω της ψηλάφισης διαπιστώνει την τοπική ευαισθησία και επιβεβαιώνει την ύπαρξη της πάθησης μέσω των παρακάτω δοκιμασιών :
- την υπό αντίσταση έκταση του αντιβράχιου
- την υπό αντίσταση έκταση του καρπού
- την υπό αντίσταση έκταση του μεσαίου δακτύλου
Αφού ολοκληρωθεί η κλινική εξέταση, ο ορθοπεδικός παραπέμπει τον ασθενή για περαιτέρω εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν:
- απλή ακτινογραφία
- εξέταση αίματος
- μαγνητική τομογραφία
Tennis elbow : θεραπευτική αντιμετώπιση
Η θεραπεία για το tennis elbow μπορεί να γίνει είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά. Αξίζει να αναφερθεί πως για το 80% περίπου των περιπτώσεων η συντηρητική θεραπεία αρκεί και μόλις το 20% των ασθενών χρειάζεται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον έχουν καταγραφεί ορισμένες περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι αυτοϊάθηκαν μέσα σε διάστημα ενός έτους χωρίς καμία ιατρική παρέμβαση. Ωστόσο όλο αυτό το χρονικό διάστημα τα συμπτώματα δυσχέραιναν την καθημερινότητα των ασθενών και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί εάν στη δική σας περίπτωση θα υπάρξει αυτοϊαση ή επιδείνωση για το λόγο αυτό η συντηρητική αντιμετώπιση αποτελεί τη μόνη ενδεδειγμένη λύση.
Tennis elbow : συντηρητική αντιμετώπιση
Η συντηρητική αντιμετώπιση του tennis elbow έγκειται σε :
- Ανάπαυση
- Διακοπή κάθε επιβαρυντικής δραστηριότητας
- Εφαρμογή ειδικού νάρθηκα ακινητοποίησης
- Πρόγραμμα φυσικοθεραπείας
- Τοπικές εγχύσεις κορτικοστεροειδών
- Θεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma)
Tennis elbow : ο ρόλος της φυσικοθεραπείας
Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας είναι ιδιαίτερα σημαντικός είτε επιλεγεί η συντηρητική αντιμετώπιση είτε η χειρουργική. Ο φυσικοθεραπευτή σε συνεργασία με τον ορθοπεδικό θα σας συστήσει ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες σας. Συνήθως το πρόγραμμα περιλαμβάνει :
- Ηλεκτροθεραπεία
- Εν τω βάθει μαλάξεις
- Laser
- Βελονισμό
- Taping
- Διατάσεις
- Παγοθεραπεία
- Ασκήσεις ενδυνάμωσης